Anlaşmalı Boşanmaya İlişkin Sorular

Anlaşmalı Boşanma Davası Neden Tercih Edilir?

Anlaşmalı Boşanma davası süre olarak çekişmeli boşanma davasına nazaran çok kısa sürmektedir. Tek celsede bitecek olan dava üç ila altı ay gibi bir sürede kesinleşebilir. Anlaşma sağlanamadığı taktirde yaklaşık bir yıl ilk derece sürecek, davanın kesinleşmesi beş yılı bulabilecektir. Bu noktada tekrar evlenmek isteyen tarafların özellikle anlaşmayı düşünmesi gerekir. Ayrıca boşanma davaları aile sırlarının ortaya döküldüğü davalardır. Anlaşmalı boşanma davasında ise taraflar derin yaralar almadan meseleyi bitirebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davaları eşlerden birinin ikamet yeri mahkemesinde veya eşlerin son kez altı ay birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesinde açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasını Kim Açmalıdır?

Eşlerden herhangi birisi açabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Tarafların Mahkemeye Gitmesi Gerekir mi?

Tarafların mahkeme huzurunda anlaşma protokolünü onaylamalıdır. Aksi taktirde anlaşmalı boşanma gerçekleşemez.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Neler İçermelidir?

Tarafların boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşması gerekir. Bu sonuçlar, çocukların velayetinin kimde kalacağı, velayet verilmeyen eşin çocuklarla iletişiminin ne sıklıkla sağlanacağı, maddi manevi tazminat ve nafakadır. Malvarlığı rejimine ilişkin hususların ve ziynet eşyalarının durumunun anlaşma metninde yer alması daha sonradan dava ile yüzleşmemek adına yararlı olacaktır.

Davanın Erken Kesinleşmesi İçin Ne Yapılabilir?

Verilecek dilekçe ile istinaftan feragat edilerek dosyanın kesinleşmesi istenilebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Gerekir mi?

Anlaşma protokolünün hukuki gereklilikleri taşıması ve protokolün hazırlanması esnasında hak kaybına uğranılmaması için avukat desteği gerekecektir.

Not: Bu bilgiler bireylerin haklarından haberdar olmasına yönelik olup, buradan edinilen bilgiler ile dava takip edilmesi tavsiye edilmemektedir.