Soruşturmaya İlişkin Sorular

Ceza yargılaması temelde soruşturma ve kovuşturma aşamalarından oluşmaktadır. Soruşturma aşaması savcılığın suç şüphesini haber alması ile başlar. Teknik olarak bu noktada savcılık bir soruşturma numarası vererek işlemlere devam edecektir.

1.Hakkımda Soruşturma Bulunup Bulunmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

Bunun için merkezi bir sorgulama sistemine vatandaş olarak ulaşmanız mümkün değildir. Ancak soruşturma açılma ihtimali bulunan yer adliyesinde TC. Kimlik Numaranız ile sorgu yapabilirsiniz.

Hakkınızda soruşturma bulunması halinde savcılık ifadenize başvuracaktır. İfadeye şüpheli sıfatı ile çağırılmanız halinde hakkınızda bir soruşturma bulunduğunu anlamış olursunuz. Aksi halde iddianame veya kovuşturmaya yer olmadığına kararı size tebliğ edilecektir.

2. Polis İfadeye Çağırdı Gitmeli miyim?

Öncelikle polisin sizi şüpheli mi yoksa bilgisine başvurulan olarak mı çağırdığını öğrenmelisiniz. İfadenin hangi konuda olduğunu öğrendikten sonra gitmenizde yarar bulunmaktadır.

Normal şartlar altında yazılı davetiye ile çağırı yapılması gerekmekle birlikte, yazılı davetiyeyi beklemenizin bir yararı bulunmamaktadır. Zorla getirme veya yakalama ile muhatap olmamak adına ifadeye gitmek makul bir tercih olacaktır.

Şüpheli veya sanık olarak ifadeniz alınacaksa, derhal bir avukat yardımına başvurmanız, davanın seyrini olumlu etkileyecektir. Uygulamada avukatsız verilen ilk beyanlar, sonraki aşamalarda tamiri imkansız zararlara sebep olabilmektedir.

3.Devlet Avukat Atar mı?

Bazı durumlarda şüpheli ve sanık için müdafi atanması zorunludur. Ancak uygulamada bu zorunluluk olmasa da müdafi atanmaktadır. Polis veya savcılık tarafından ifade için davet edildiğinizde veya gözaltına alındığınızda ifadenizi müdafi huzurunda vermek istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Mağdur iseniz, yaşı küçük olanlara, sağır dilsizlere veya akıl hastalarına avukat atanmaktadır. Aksi halde Baroca avukat görevlendirilmeyecektir.

Avukat talebiniz mahkeme tarafından reddedilir ise ve maddi durumunuz avukat yardımı almaya yeterli değilse baroların adli yardım bürolarına başvuruda bulunabilirsiniz. Talebiniz baro tarafından dikkate alınacaktır.

Kadına karşı şiddet gibi aile ile ilgili konularda ve sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlarda bakanlıklar davayı katılan olarak takip etmektedir.

4. Lehime Deliller Toplanır mı?

Ceza yargılamasının amacı maddi gerçeğin ortaya çıkmasıdır. Bu sebeple lehe deliller de toplanacaktır. Ancak delillerin yok olmaması adına mümkün olduğunca hızlı bir şekilde delillerin toplanmasını talep etmek, hatta mümkün ise bu delilleri muhafaza etmek gerekmektedir.

5. Müşteki Şikayetini Geri Çekse Yeterli Olur mu?

Şikayete tabi olmayan suçlarda müştekinin şikayetini çekmesi sadece kendisinin davayı takip etmemesi sonucunu doğurur. Müşteki şikayetinden pişman ise avukat yardımı almanız yerinde alacaktır.

6. Mağdurun Zararını Karşılamam Yeterli Olur mu?

Bu soruya tek bir cevap vermek mümkün değildir. Hırsızlık gibi malvarlığına karşı işlenen suçlarda zararı tazmin etmek cezada indirim sebebi olmaktadır. HAGB için de karşı tarafın zararının giderilmesi gerekebilir. Bunun dışında zararın soruşturma aşamasında giderilmesi cezadan indirim oranını arttırabilir. Süreci avukat yardımı ile yürütmek yerinde olacaktır.

7. Dosyaya Ne Zaman Avukat Atamam Gerekir?

Hakkınızda bir soruşturma olduğunu öğrendiğiniz anda süreci bir avukatla takip etmeniz çok önemlidir. Zira ilk ifadelerde söylenen bazı sözler daha sonraki tüm aşamaları anlamsız bir hale getirebilir.

İlk ifade verilirken avukat yardımı alınmamış ise, eğer yargılama tutuklu devam ediyor ise tutukluluk itirazlarının yapılması ve sürecin hızlı ilerlemesi adına avukat yardımına ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca ceza evinde geçirilecek süreç için de bir avukat yardımı gerekebilir.

Süreç tutuksuz devam ediyor ise bu noktada avukat sadece süreci hızlandırabilir ve dosyaya lehinize deliller girmesine yardımcı olabilir. Durumun şartlarına göre avukat yardımı almak için soruşturmanın sona ermesini bekleyebilirsiniz.

8. Soruşturma Ne Zaman Biter?

Soruşturma evresi iddianamenin kabulü ile veya kovuşturmaya yer olmadığına kararının kesinleşmesi ile sona erecektir. Savclık kamu davasının açılmasının ertelenmesine kararı da verebilir. Bu gibi soruşturmayı sona erdiren kararlar tarafınıza tebliğ olacaktır.

9. Hakkımda Kovuşturmaya Yer Omadığına Kararı Verildi Tekrar Dava Açılabilir mi?

Kyok (Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar) üzerine ilgililer itiraz edebilir ve kyok kaldırılabilir. Bu durumda soruşturma devam edecektir. Kyok kesinleşmiş ise, daha sonra aynı suça ilişkin yeni bir delil bulunması halinde savcılık sulh ceza hakimliğinden izin alarak yeniden soruşturma açabilir.

Not: Bu bilgiler bireylerin haklarından haberdar olmasına yönelik olup, buradan edinilen bilgiler ile dava takip edilmesi tavsiye edilmemektedir.