Anlaşmalı Miras Paylaşımında Takip Edilecek Yol

Miras bırakan vefat ettikten sonra bir vasiyet bırakmamış ise anlaşarak paylaşmak tarafların yararına olacaktır. Uzun süren davalar, satış sebebi ile uğranılacak zararlar, harç ve masraflar düşünüldüğünde tarafların bir araya gelerek mirası paylaşması hem meşakkatsiz hem de ucuz bir süreçtir.

  1. İlk yapılacak işlem noterden mirasçılık belgesi almaktır. Bu belge kimlerin mirasçı olduklarını göstermektedir.

  2. İkinci işlem olarak mirasçılık belgesinde isimleri yazılı olan mirasçılar, miras bırakanın son ikametinin bulunduğu yer vergi dairesine veya interaktif vergi dairesi vasıtası ile veraset intikal beyannamesi düzenlemelidir. Taşınmazların değeri belediyeden alınacak rayiç bedele ilişkin belge ile tespit edilmelidir.

  3. Mirasçılar beyanname düzenledikten ve vergi borçlarını ödedikten sonra tereke mallarının intikalini yapabilirler. Veraset intikal vergisi ödenmeden taşınmazın intikali yapılmakta ancak sonraki işlemler yapılmamaktadır.

  4. Tapuda intikal için vergi dairesinden borç bulunmadığına dair belge ile birlikte, belediyeden alınan rayiç bedele ilişkin belge, dask, tapu örnekleri, mirasçılık belgesi ve fotoğraf ile tapuya giden herhangi bir mirasçı intikali gerçekleştirecektir.

  5. Tüm mirasçılar miras paylaşımına ilişkin bir sözleşme yapmalı ve bu sözleşmeyi noterde onaylatmalıdır.

  6. Daha sonra mirasçılar bu sözleşme vasıtası ile tapudan miras taksimi isteyebilirler. Tüm mirasçılar tapuya gidecekse sözleşmenin noterde onaylatılması zorunlu değildir. Adi yazılı sözleşme yeterli olacaktır.

  7. Ek olarak söylemek gerekir ki tapu belgelerin asıllarını alacak olup baştan düşünerek hareket etmekte yarar bulunmaktadır.

Miras Taksimi İçin Gerekli Belgeler:

  1. Kimlik Belgesi (İştirakçilerin veya yetkili temsilcilerinin Kimlik belgeleri)

  2. İşlemde temsil var ise temsile ilişkin Vekâletname, vasi kararı vb. Belge

  3. Gerçek kişilerde fotoğraf 1’er adet 6*4 ebatlarında vesikalık

  4. Emlak beyan değeri belgesi (Taşınmazın bulunduğu belediyeden alınmış)

  5. Varsa noterden düzenlenmiş Miras taksimi noter tarafından ya da el yazılı sözleşme yapılmış ise sözleşme; mirasçılar arasında yazılı olarak yapılmış olup imzaları noterden onaylanmamış ise mirasçıların başvurusu gerekir

Veraset İntikali İçin Gerekli Belgeler:

  1. Kimlik Belgesi (Taraflara varsa temsilcilerine ait)

  2. Fotoğraf (1 adet)

  3. İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Yetki Belgesi, vasi kararı, vekâletname vb.)

  4. Veraset Belgesi (Sulh Hukuk Mahkemesinden veya Noterden alınan aslı veya onaylı örneği) ( yurt dışındaki mahkemelerden alınmış veraset belgelerinin Tapu Kanununun 37. maddesi gereği Türk mahkemelerince onaylanmış olması gerekir.)

  5. İşleme konu taşınmazın tapu senedi (Var olması halinde istenir)

  6. Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi (DASK) (Bina vasıflı taşınmazlarda)

Not 1: Gerekli belgelere ilişkin kısımlar Tapu Genel Müdürlüğü kaynaklarından alınmıştır.

Not 2: İşlemlerin aksamaması ve vergi cezası gibi yaptırımlara maruz kalınmaması adına avukat yardımı alınması tavsiye edilir. Bu bilgiler bireylerin haklarından haberdar olmasına yönelik olup, buradan edinilen bilgiler ile dava takip edilmesi tavsiye edilmemektedir.